VALENTIN IONESCU

About the Speaker
  • Profesie
    Director Direcția Strategie și Stabilitate Financiară
  • Companie
    AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARĂ

Director Direcția Strategie și Stabilitate Financiară, AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARĂ.

Valentin este directorul Direcției Strategie și Stabilitate Financiară, cu responsabilități pe supraveghere integrată, analiză, macroprudențialitate și stabilitate financiară, și director delegat pentru Direcția Autorizare și Reglementare în cadrul sectorului asigurărilor din Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), având o vastă experiență pe piețele financiare, atât la nivel local, cât și internațional. În calitate de director delegat al Direcției autorizare – reglementare a sectorului de asigurări din ASF, responsabilitățile sale actuale includ propunere de proiecte de legislație în asigurări, autorizarea societăților de asigurare și a brokerilor de asigurare, autorizarea achizițiilor în societățile de asigurare. Valentin este, de asemenea, implicat în activitatea EIOPA și ESMA, fiind membru activ al Grupului de proiecte privind rezoluția și redresarea și urmărește îndeaproape activitățile altor structuri de lucru ale EIOPA și membru al Comitetului permanent pentru inovare financiară.

A absolvit Academia de Studii Economice din București și are diplomă EMBA. A urmat numeroase cursuri de finanțe, inclusiv un program pe termen lung la Universitatea Georgetown din SUA. Valentin a fost profund implicat în domeniul asigurărilor în ultimii 5 ani prin coordonarea exercițiului de bilanț (BSR) în sectorul asigurărilor din România (și primul în UE) și ca manager de proiect pentru implementarea mecanismului de rezoluție și redresare din România, o premieră europeană.

Valentin a susținut, de asemenea, în trecut o activitate intensă în domeniul serviciilor financiare și al produselor pe partea de vânzare și de cumpărare, în calitate de manager de operațiuni pentru un intermediar financiar, în calitate de manager de vânzări pentru o bancă de investiții, în calitate de CEO al Bursei de Valori București (BVB), în calitate de Președinte al Depozitarului Central și în calitate de membru al consiliului / membru al unui comitet de investiții într-o societate de investiții listată. A fost fondator al Organizației Profesioniștilor pe Piața de Capital (OPPC) și a fost vicepreședinte al acestei organizații.