10 copaci pentru fiecare eveniment organizat!

Dacă un copac cade în pădure, altul îl va înlocui?

Imaginea de ansamblu la nivel global arată că din cele aproximativ 3 milioane de kilometri pătrați de păduri pierdute în întreaga lume în perioada 2001 – 2015, 27% din această pierdere a fost permanentă. Practic, terenul împădurit a fost transformat în spațiu pentru agricultura industrială pentru a satisface cererea globală pentru produse precum soia și ulei de palmier.

Să înțelegem motivul pentru care arealele împădurite se micșorează este important, deoarece impactul ecologic al distrugerii pădurilor permanente este diferit de cel al pierderilor temporare.

În România, datele Institutului Național de Statistică din 2016 privind suprafața pădurilor din România arată un areal de 6,5 milioane de hec­tare. Totuși, în 2010 a fost adoptat Programul national de împădurire, conform căruia România și-a propus creșterea cu 442.000 de hectare a suprafețelor forestiere acoperite cu arbori, în perioada 2010 – 2035.

Importanța pădurilor din România este redată de biodiversitatea acesteia: încă vorbim despre păduri sălbatice și virgine cu floră și faună unice, specii rare de animale sălbatice, precum și cea mai mare populație de urși din Europa. Cu toate acestea, această biodiversitate este amenințată de intervenția umană precum tăierile ilegale, braconaj și o legislație neclară, slab aplicată.

Este responsabilitatea tuturor să ne asigurăm că aceste păduri – fie la nivel național, fie la nivel global – continuă să-și îndeplinească rolul în stabilizarea climatului, reglarea ciclurilor apei și în susținerea speciilor cu habitat pe uscat.

În susținerea acestui demers, în 2017 am decis să scriem povești alături de alte zeci de voluntari în cadrul proiectelor ‘Plantăm fapte bune în România’ și să ne asumăm plantarea a 10 copaci pentru fiecare eveniment organizat. Prima acțiune de împădurire a BusinessMark, în 2018, a însemnat plantarea a 200 de copaci, urmând ca în 2019 să ajutăm la plantarea a încă 300 de copăcei!

‘Platăm fapte bune în România’ este o inițiativă de împădurire bazată pe voluntariat, care a reușit până în prezent să planteze și să îngrijească 660.000 copăcei pe un total de peste 206 ha de terenuri publice nepodructive în 21 de județe.

Hai să protejăm împreună ceea ce a mai rămas și să contribuim la un bine comun!